Składniki:
-2 szklanki mąki
-łyżka proszu do pieczenia
-kostka masła lub margaryny
-3/4 szklanki cukru
-3 jajka
-1 kg jabłek
– ok.1 szklanki orzechów włoskich
-2 łyżki cukru
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-cynamon
Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyc środki.
Mąkę wymieszać z cynamonem i obtaczać każde jabłko.
Orzechy delikatnie uprażyć na patelni a następnie wymieszać z cukrem i masłem. Nadzieniem napełnić jabłka.
Masło utrzeć z jajkami i cukrem, na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ja zrobiłam bardzo kruche ciasto , a ponieważ zrobiłam do 2 brytfanek i miałam za mało ciasta , dorobiłam biszkopt z 3 jajek i zalałam jabłka 🙂 – wyszło badzo dobre. Każdy sposób jest dobry.
Na spód foremki keksowej, rozprowadzamy trochę ciasta, układamy nadziane jabłka poziomo jedno za drugim i obkładamy resztą ciasta.
Jabłka powinny być przykryte.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy ok. godziny.
Po wystudzeniu, polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.