Łosoś z sosem serowym

Składniki:

-1 kg łososia

-sól, pieprz

-gałązka tyminaku

-olej

– sok z cytryny

-ser pleśniowy lazur

-łyżka masła

-pół szklanki śmietany 30%

-pęczek kopru

Wykonanie:

Łososia płuczemy, suszymy, nacieramy solą, pieprzem. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy po 5 minut z każdej strony.

20151113_18011520151114_135328

Skręcamy gaz na mały płomień, skrapiamy sokiem z cytryny i pod przykryciem dusimy jeszcze ok. 3 minut. Wyłączamy.

Wcześniej robimy bardzo prosty sos z sera pleśniowego.

Topimy masło, do niego kruszymy ser Lazur, ciągle mieszamy i jak się już roztopi, dodajemy śmietanę. Można dodać trochę soku z cytryny i pieprzu.

Wyjmujemy na półmisek łososia, polewamy sosem i obficie posypujemy koprem.

20151114_141059

Podajemy z duszonymi warzywami.

20151114_140919

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s