Szynka mielona z indyka

Za pierwszym razem zrobiłam wędlinę z szynkowara z łopatki wieprzowej, a dziś zrobię z indyka i dołożę mięso mielone.

-1 kg  mięsa z udźca indyka

-15g soli peklowanej

-pół łyżeczki pieprzu

-łyżka pieprzku kolorowego / ziarenka/

-4 ząbki czosnku

-2 łyżeczki żelatyny

-2 szklanki wody

Wykonanie:

3/4 mięsa mielimy razem z czosnkiem,  resztę kroimy w dużą kostkę.

Do miski z mięsem dajemy sóle, pieprz, żelatynę, wodę dolewamy stopniowo i cały czas wyrabiamy mięso aż wchłonie wszystką wodę.

20151109_231100

Woreczek umieszczamy w szynkowarze i wkładamy mięso, potrząsając, żeby dobrze się ubiło.

20151109_231743

Zawijamy, wkładamy wieczko ze spręzynka i do lodówki na 10 godzin.

Nastepnie gotujemy z dużym garnku ok. 2 godziny.

Studzimy i wkładamy do lodówki znowu na kilka godzin.

20151112_112347[1]

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s