Niezwykłe tosty,bardzo pyszne do zup a raczej do kremów.
Składniki:
-chleb tostowy
-masło
-4 cebule
-sól, pieprz
-dobrze topliwy ser
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy cebulę, bo to trwa najdłużej. Jest to tzw.confit z cebuli.
Cebulkę kroimy w wiórka i wrzucamy na olej, smażymy na bardzo małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Smażymy ok. pół godziny. Pod koniec dajemy trochę soli i pieprzu.
Chleb smarujemy masłem ,posypujemy startym serem, kładziemy trochę cebuli i znowu ser. Przykładamy drugą kromką.
Kładziemy na średnio rozgrzaną patelnię z olejem i masłem/ nie za dużo/. Najpierw pieczemy po minucie z każdej strony, żeby tłuszcz był na każdym toście.
Pieczemy powoli, żeby się roztopił ser.
Można szeroką patką docisnąć kromki. Najlepiej jest przykryć , wtedy ser się szybciej roztopi. I pilnujemy, żeby się nie przypaliło.
Tosty mają być rumiane i bardzo chrupkie.
Przekrawamy na trójkąty.
Najlepiej smakują z kremem z dyni lub kremem z pomidorów.