Torcik Pavlova

Ponieważ miałam nadmiar białek, a zwykłe bezy i kokosanki mi się już znudziły, zrobiłam prawie bezy, ale inaczej .

Napewno każdy zna ten przepis. Pokazały się już pyszne truskawki, za chwilkę bedą maliny- nic tylko piec Pavlovą.

Składniki:

– 6 białek

– pełna szklanka cukru

– 1 łyżeczka cytryny

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

– 500 ml śmietany 30%

– 2 łyżki cukru pudru

– truskawki

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, na koniec sok z cytryny i mąka.

20150511_211917

 

Mieszamy i nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem dość duże krążki.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Zaraz skręcamy do temperatury 130 st.

Bezy mają się suszyć a nie piec, więc mają być w piekarniku ok. 2 godzin. Powinny być bardzo lekko zrumienione.

20150512_070136

 

Najlepiej bezy upiec dzień wcześniej.

Śmietanę ubijamy na krem , dodajemy cukier puder. Ja do śmietany nie daję cukru, bo sama beza jest słodka.

Na pierwszy krążek kładziemy śmietanę

20150514_173441

na to pokrojone truskawki, przykrywamy drugim krążkiem i znowu truskawki- pycha :).

20150514_173633

 

 

 

1 thoughts on “Torcik Pavlova

Dodaj komentarz