Krem z białych warzyw ze szpinakiem

Składniki:

– 1 duży ziemniak

– pietruszka

– ćwiartka selera

– biała część pora

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– sok z cytryny

– liść laurowy, ziele angielskie

– sól,pieprz, gałka muszkatołowa

– 250 ml gęstej  śmietany lub słodkiej ubitej

– 1/3 opakowania mrożonego szpinaku

– 200g sera pleśniowego Lazur

– ok.litr rosołu lub bulionu

Wykonanie:

Warzywa zalać mała ilością wody, dodać przyprawy ugotować do miękkości.

20150509_095140

Na koniec zalać rosołem, pogotować chwilę, wyjąć liść i ziele, dodać pokruszony ser,

20150509_110951

zmiksować na krem, doprawić, dodać sok z cytryny.

Szpinak przesmażyć z czosnkiem.

Na głeboki talerz wlewamy gorącą zupę, na środek kładziemy łyżką śmietanę i szpinak.

20150509_113735

Można do tego zrobić parę grzanek.

20150509_113901

Dodaj komentarz