Składniki:
– 1 duży ziemniak
– pietruszka
– ćwiartka selera
– biała część pora
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– sok z cytryny
– liść laurowy, ziele angielskie
– sól,pieprz, gałka muszkatołowa
– 250 ml gęstej śmietany lub słodkiej ubitej
– 1/3 opakowania mrożonego szpinaku
– 200g sera pleśniowego Lazur
– ok.litr rosołu lub bulionu
Wykonanie:
Warzywa zalać mała ilością wody, dodać przyprawy ugotować do miękkości.
Na koniec zalać rosołem, pogotować chwilę, wyjąć liść i ziele, dodać pokruszony ser,
zmiksować na krem, doprawić, dodać sok z cytryny.
Szpinak przesmażyć z czosnkiem.
Na głeboki talerz wlewamy gorącą zupę, na środek kładziemy łyżką śmietanę i szpinak.
Można do tego zrobić parę grzanek.