Botwinka

Przyszedł sezon na botwinkę, więc dzisiaj zrobimy sobie ucztę wiosenną.

Składniki:

– 2 pęczki botwinki

– 1 marchewka, pietruszka, ćwiartka selera

– cebula

– pęczek kopru

– ząbek czosnku

– liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego

– sół, pieprz

– kilka młodych ziemniaków

– 150 g boczku

– 200ml śmietany

– łyżka soku z cytryny

– 1/3 szklanki koncentratu barszczu

Wykonanie:

Boczek kroimy w drobną kostkę, obsmażamy na patelni na rumiano, dodajemy pokrojoną w wiórka cebulę , czosnek , podsmażamy chwilę.Warzywa obieramy, kroimy w drobną kostkę, dokładamy na patelnię, mieszamy i dusimy 10 minut.

20150514_205145

Obrane buraczki ścieramy na grubej tarce, łodygi i część liści kroimy- wszystko dokładamy do warzyw, mieszamy,dusimy chwilę aż buraczki puszczą sok.

20150514_205110 20150514_205116 20150514_205606

Dodajemy sok z cytryny, podlewamy szklanką wody, dodajemy liść, ziele i przyprawy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.

20150514_210830

Dolewamy ok. 2 litry wody, na koniec koncentrat i śmietanę.

20150514_211855

 

Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.  Po zagotowaniu, dodajemy garść pokrojonego kopru.

Barszcz podajemy z młodymi ziemniaczkami.

20150514_225701

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s