Torcik truskawkowy urodzinowy

Torcik bardzo prosty na urodzinki dla mojej małej pysi Olusi, a dla dzieci najbardziej sprawdzają się owocowe.

Składniki:

– 6 jaj

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mąki pszennej

– pół szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

-500g truskawek świeżych

-500ml śmietany kremówki

-500g serka mascarpone

-4 łyżki cukru pudru

-2 łyżeczki żelatyny

-poncz/ może być woda i sok z cytryny/

-budyń

-kostka masła

Wykonanie:

Jaja ubijamy na puch z cukrem , dodajemy wymieszane mąki z proszkiem , delikatnie mieszamy wlewamy do okrągłej formy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st i pieczemy 20- 25 minut. Po wyciągnieciu z piekarnika rzucamy na ziemię z wysokości ok 30 cm. Biszkopt będzie równy. Studzimy.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Serek mieszamy , żeby nie był taki zbity, dodajemy do śmietany, delikatnie mieszamy łyżką. Pod koniec dodajemy żelatynę delikatnie podgrzaną w mikrofali, ale nie gorącą!.

20160412_211928

Część truskawek blendujemy i również powoli mieszamy z masą. Resztę truskawek kroimy na małe kosteczki i na sam koniec dodajemy do masy. Mieszamy. Jeśli masa jest za mało nsłodka , można dodać więcej cukru.

Biszkopt przekrawamy na 3 części, przed nałożeniem masy każdą część ponczujemy.

Wierzch biszkoptu nie smarujemy, ponieważ będzie masa maślana do obłożenia tortu, na którą położymy masę plastyczną.

Jeśli chcemy tort dekorować masą plastyczną, to procedura zawsze będzie ta sama – robimy masę maślaną i obkładamy nią cały tort.

A potem dajemy upust własnej fantazji.

20160414_183238

 

Dodaj komentarz