Ciasto z pianką i posypką kokosową

Składniki:

Biszkopt:

-6 jaj

-szklanka cukru

-szklanka mąki

-pół szklanki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

-250g dobrego sera białego

-4 łyzki cukru pudru

-2 galaretki cytrynowe

-pół l śmietany 30%

-1 śnieżka

-dżem brzoskwiniowy

Posypka:

-pół kostki masła

-3 łyżki cukru

-100g kokosu

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy.

Wylewamy na dużą blaszkę lub tortownicę.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy 20 minut.

Na patelni topimy masło, dodajemy cukier i kokos. Cały czas mieszamy.

Kokos ma się delikatnie zrumienić. Studzimy.

20160319_203606

Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody, studzimy. Mają być lekko ścięte.

Ser miksujemy z pudrem, dodajemy pół galaretki.

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śnieżkę lub fix i resztę galaretki.

Łączymy śmietanę ze serem.

20160319_210350

Na wystudzony biszkopt nakadamy warstwę dżemu, na to piankę serową i posypujemy kokosem.

20160319_211631

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz