Fondant czekoladowy

Zabierałam się do tego deseru długo, bo niby prosty , ale nie końca. Myślę, że więcej tu trzeba wyczucia niż przepisu. Chodzi o pieczenie.

Fondant powinno być upieczone  z wierzchu a po przekrojeniu ze środka powinna się wylewać czekolada. Najlepiej smakuje świeżo upieczone i jeszcze ciepłe.

Składniki:

-100g czekolady minimum 60% kako

-100g masła

-2 jajka

-100g mąki

-100g cukru brązowego

-łyżka masła do foremek

-kakao

Wykonanie:

Łyżkę masła topimy, smarujemy foremki i wkładamy do lodówki.

W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem, mieszamy aż się całkowice roztopi. Studzimy.

20160319_182656

Jajka ubijamy na puch z cukrem, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy.

Następnie wlewamy czekoladę i snowu mieszamy.

Z lodówki wyciagamy foremki,  znowu pędzelkiem smarujemy masłem i obsypujemy kakaem.

20160319_184304

Łyżką napełniamy foremki, wkładamy do lodówki na 20 minut, a następnie do nagrzanego piekarnika do 180 st.

Pieczemy 10 minut. Możemy podać z lodami i owocami.

20160319_194638

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s