Składniki:
-pół kostki drożdży
-pół kg mąki
-łyżka cukru
-3 żółtka
-pół szklanki cukru pudru
-3/4 kostki masła
-szczypta soli
-szklanka ciepłego mleka
-zapach waniliowy
Nadzienie:
-1 żółtko
-1 jajko
– 2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki kopiate kakao
Wykonanie:
Z drożdży, mąki , cukru i mleka robimy zaczyn, przykrywamy i odstawiamy do wyrośniecia.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników, wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło.
Z tej porcji robię zawijańce do dwóch foremek.
Przykrywamy o odstawiamy do wyrośnięcia.
Jaja mieszamy z cukrem i kakao. Ucieramy na gładką masę.
Ciasto dzielimy na pół, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, chwilkę wyrabiamy, wałkujemy na kwadrat.
Masą kakaową smarujemy ciasto. Zawijamy .Wkładamy do foremki keksowej, smarujemy żółtkiem.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. pieczemy ok 50 minut
Z biaka i cukru pudru robimy lukier lub posypujemy cukrem.
–