Drożdżowy zawijaniec z kakao

Składniki:

-pół kostki drożdży

-pół kg mąki

-łyżka cukru

-3 żółtka

-pół szklanki cukru pudru

-3/4 kostki masła

-szczypta soli

-szklanka ciepłego mleka

-zapach waniliowy

Nadzienie:

-1 żółtko

-1 jajko

– 2 łyżki cukru pudru

-2 łyżki kopiate kakao

Wykonanie:

Z drożdży, mąki , cukru i mleka robimy zaczyn, przykrywamy i odstawiamy do wyrośniecia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników, wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło.

Z tej porcji robię zawijańce do dwóch foremek.

Przykrywamy o odstawiamy do wyrośnięcia.

Jaja mieszamy z cukrem i kakao. Ucieramy na gładką masę.

Ciasto dzielimy na pół, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, chwilkę wyrabiamy, wałkujemy na kwadrat.

Masą kakaową smarujemy ciasto. Zawijamy .Wkładamy do foremki keksowej, smarujemy żółtkiem.

20151121_105517 20151121_111034

Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. pieczemy ok 50 minut

20151121_123405 20151121_125338

Z biaka i cukru pudru robimy lukier lub posypujemy cukrem.

20151121_125439

 

 

Dodaj komentarz