Pieczone lody czyli Ognista Alaska

Przyznam szczerze , że nigdy nie jadłam takiego cuda. Dlatego czym prędzej postanowiłam wypróbować przepis.

Składniki:

Biszkopt:

-3 jajka

-4 łyżki cukru

-3 łyzki mąki

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-lody

Piana:

-8 białek

-1 szklanka cukru

Wykoananie:

Ubijamy biszkopt i pieczemy 20 minut. Studzimy.

20151111_095328

Ciasto kroimy na paski. Okragłe lody kładziemy na biszkopcie, każdą stronę lodów obkładamy szczelnie.

20151111_143226 20151111_143307 20151111_143321

Wcześniej z białek ubijamy pianę z cukrem na sztywno.

20151111_143711 20151111_144253

Dokładnie obkładamy ciasto pianą.

20151111_144304

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250 st.  i pieczemy 10 minut.

20151111_145505

Piana powinna być lekko rumiana.kroimy plastry.

20151111_145715

Oczywiście można zrobić pojedyncze lody, a powiem , że lepiej jest zrobić w małych porcjach- odpada krojenie co niestety jest trudne, żeby ładnie położyć na talerzu.

Gdyby podczas przygotowania lody zaczęły się szybko topić, wkładamy na chwilę do zamrażaki.

Można też polać dowolnym sosem.

20151111_15004320151111_150056

 

 

Dodaj komentarz