Przyznam szczerze , że nigdy nie jadłam takiego cuda. Dlatego czym prędzej postanowiłam wypróbować przepis.
Składniki:
Biszkopt:
-3 jajka
-4 łyżki cukru
-3 łyzki mąki
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-lody
Piana:
-8 białek
-1 szklanka cukru
Wykoananie:
Ubijamy biszkopt i pieczemy 20 minut. Studzimy.
Ciasto kroimy na paski. Okragłe lody kładziemy na biszkopcie, każdą stronę lodów obkładamy szczelnie.
Wcześniej z białek ubijamy pianę z cukrem na sztywno.
Dokładnie obkładamy ciasto pianą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250 st. i pieczemy 10 minut.
Piana powinna być lekko rumiana.kroimy plastry.
Oczywiście można zrobić pojedyncze lody, a powiem , że lepiej jest zrobić w małych porcjach- odpada krojenie co niestety jest trudne, żeby ładnie położyć na talerzu.
Gdyby podczas przygotowania lody zaczęły się szybko topić, wkładamy na chwilę do zamrażaki.
Można też polać dowolnym sosem.