Ziemniaki z ciastem ptysiowym

Składniki:

-pół kg ziemniaków

-szklanka wody

-pół kostki masła

-pół szklanki mąki

-szczypta soli

-4 jajka

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę.

Na gotującą wodę dajemy masło, szczyptę soli.Gdy się masło rozpuści, wsypujemy mąkę całą i najlepiej drewnianą łyżką szybko rozcieramy mąkę na gładką masę.

Ciasto zaparzamy na małym ogniu   ok.minuty. Jest to ciasto jak na eklerki. Studzimy.

Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i ucieramy w malakserze, dodajemy ziemniaki.

20151111_133056

Łyżeczką kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na niezbyt dużym ogniu ok 5 minut.Powinny być rumiane.

20151111_133219 20151111_133106

Zaraz po wyjęciu podajemy do białych mięs i ryb.

20151111_134446

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s