Ciasto ” Pawi ogon „

Ciasto zajmujące trochę czasu, ale można to rozłożyć w czasie. Należy zrobić dzień wcześniej, wtedy skruszeje i będzie lepsze.

Składniki:

1.Biszkopt

-3 jajka

-3 łyżki mąki

-płaska łyżka mąki ziemniaczanej

-3 łyżki cukru

-pół łyżeczki proszku do pieczenia

2. Ciasto kruche

-3 szklanki mąki

-1 kostka magaryny

-pół szklanki śmietany kwaśnej

-1 jajko

-1 żółtko

-3/4 szklanki cukru pudru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-100g orzechów

3.Krem

-1 l mleka

-1 szklanka cukru

-1 cukier waniliowy

-3 jajka

-4 łyżki mąki zmieniaczanej

-4 łyżki mąki pszennej

-1 kostka masła

4. Dodatki

-powidło

-2 galaretki zielone lub 2 kolory

Wykonanie:

Ze składników na biszkopt robimy ciasto i pieczemy na dużej brytfannie cienki biszkopt w temp.180 st, 12-15 minut.

Następnie robimy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Ciasto dzielimy na 4 części. Z jednej części pieczemy placek na dużej blaszce w temp.200 st na rumiano.

Pozostałe części rozwałkować osobno na długość dużej blaszki, posmarować powidłem i posypać mielonymi lub drobno posiekanymi orzechami.

20160601_221902

Zwinąć na rolady, piec na złoto w temp. 200 st 20-30 minut.

20160601_225626

Ze składników ugotować budyń, ostudzony utrzeć z masłem na krem.

Galaretki rozpuścić. W lecie dajemy nieco mniej wody jak w przepisie bo jest gorąco.

Przekładanie ciasta:

Na kruchy spód dajemy część kremu, na to kładziemy 3 rolady, między rolady wlewamy tężejącą galaretke.

20160602_205428

Po zastgnięciu galaretki, nakładamy drugą część kremu i przykrywamy biszkoptem.

Dekorujemy polewą, posypką lub masą.

Advertisements

One thought on “Ciasto ” Pawi ogon „

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s