Ciasto ” Pawi ogon „

Ciasto zajmujące trochę czasu, ale można to rozłożyć w czasie. Należy zrobić dzień wcześniej, wtedy skruszeje i będzie lepsze.

Składniki:

1.Biszkopt

-3 jajka

-3 łyżki mąki

-płaska łyżka mąki ziemniaczanej

-3 łyżki cukru

-pół łyżeczki proszku do pieczenia

2. Ciasto kruche

-3 szklanki mąki

-1 kostka magaryny

-pół szklanki śmietany kwaśnej

-1 jajko

-1 żółtko

-3/4 szklanki cukru pudru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-100g orzechów

3.Krem

-1 l mleka

-1 szklanka cukru

-1 cukier waniliowy

-3 jajka

-4 łyżki mąki zmieniaczanej

-4 łyżki mąki pszennej

-1 kostka masła

4. Dodatki

-powidło

-2 galaretki zielone lub 2 kolory

Wykonanie:

Ze składników na biszkopt robimy ciasto i pieczemy na dużej brytfannie cienki biszkopt w temp.180 st, 12-15 minut.

Następnie robimy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Ciasto dzielimy na 4 części. Z jednej części pieczemy placek na dużej blaszce w temp.200 st na rumiano.

Pozostałe części rozwałkować osobno na długość dużej blaszki, posmarować powidłem i posypać mielonymi lub drobno posiekanymi orzechami.

20160601_221902

Zwinąć na rolady, piec na złoto w temp. 200 st 20-30 minut.

20160601_225626

Ze składników ugotować budyń, ostudzony utrzeć z masłem na krem.

Galaretki rozpuścić. W lecie dajemy nieco mniej wody jak w przepisie bo jest gorąco.

Przekładanie ciasta:

Na kruchy spód dajemy część kremu, na to kładziemy 3 rolady, między rolady wlewamy tężejącą galaretke.

20160602_205428

Po zastgnięciu galaretki, nakładamy drugą część kremu i przykrywamy biszkoptem.

Dekorujemy polewą, posypką lub masą.

2 thoughts on “Ciasto ” Pawi ogon „

  1. I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you
    can earn additional cash every month because you’ve got high quality
    content. If you want to know how to make extra money, search for: Mrdalekjd methods for $$$

Dodaj komentarz