Tort czekoladowy – Torebka

Składniki :

-120 g czekolady gorzkiej

-220 ml mleka

-260g masła

-400 g cukru

-50 g kakao

-400 g mąki

-4 jajka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1,5 łyżeczki sody

-szczypta soli

-220 ml jogurtu

Poncz:

-125 ml mocnej kawy

-30 ml rumu lub wódki

-cukier wg uznania/ nie musi być/

Masa maślana:

-3 kostki masła

– 3/4 szklanki cukru pudru

-sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Czekoladę pokruszyć.

Kakao rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę podgrzewać w garnku razem z masłem i cukrem , wlać kakao i mieszać aż powstanie jednolita masa/ nie gotować /. Dodać czekoladę i mieszać aż się całkiem rozpuści. Pozostawić do wystudzenia.

Jajka trzepaczką ubić chwilkę i dodać jogurt, porządnie wymieszać, dodać wystudzoną masę kakaową i mieszać do całkowitego połączenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem , sodą i solą i połączyć z masą płynną.

Ciasto podzielić na cztery części, każdy placek pieczemy osobno.

Tortownicę wykładamy papierem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 st. Trzeba koniecznie sprawdzać, czyli pieczemy do suchego patyczka.

Cztery ciasta pozostawiamy do wystygnięcia a następnie ponczujemy.

Placki kładziemy jeden na drugim równo i odcinamy 3/4 , resztę możemy zużyć na inne ciasto.

Miękkie masło ucieramy na puch , dodajemy cukier puder i na końcu powoli wlewamy sok.

Każdy placek smarujemy masą a następnie każdy bok ciasta.

Wkładamy do lodówki. Po wystygnieciu robimy masę plastyczną i ubieramy torebkę :).

20161209_200438

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s