Tort różany

W całości to właściwie tort owocowy, ale skorzystałam znowu z darów  natury i zrobiłam dekorację z płatków róż.

Dość żmudna praca, ale płatki oczywiście można zrobić dużo wcześniej, nawet trzeba, żeby wyschły.

Składniki:

-biszkopt jasny

-biszkopt ciemny

-śmietana 30% – 0,5 l

-łyżeczka żelatyny

-2 łyżki cukru pudru

-dżem z czarnej pożeczki

-2-3 opakowania borówki amerykańskiej

Wykonanie:

Pieczemy 2 biszkopty wg przepisu tu

Ciemny na dużej formie z piekarnika , a jasny w tortownicy. Jeśli jasny będzie zbyt gruby, można zrobić z mniejszej części składników, lub resztę wykorzystać np. na ciasteczka oblewane czekoladą albo na deser z owocami :).

Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w małej ilości wody, gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy w mikrofali/ dosłownie parę sekund/ żeby się nie zagotowała i nie zrobiła gorąca.

Smietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier i chłodną żelatynę.

Część borówek miksujemy, przecieramy przez sitko, dodajemy do śmietany. Resztę przekrawamy na pół i też dodajemy do śmietany.

Ciemną część biszkoptu kroimy na paski wzdłuż, lekko ponczujemy. Każdy pasek smarujemy dżemem, warstwą śmietany, zwijamy rulon i tak po kolei łączymy wszystkie paski.

Na biały spód dajemy trochę masy, kładziemy na to zrolowaną część, znowu masa i na wierzch białą.

20160602_204255

Można wykończyć oczywiście samą śmietaną. O wykończeniu tortu i dekoracjach już nie będę pisać , bo to jest każdego wybór, a jest teraz możliwości dużo no i pomysł się liczy 🙂

20160603_153119

 

Ja tym razem właśnie zrobiłam dekorację różaną.

20160603_004152

Advertisements

2 thoughts on “Tort różany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s