Biszkopt jasny i ciemny

Wykonanie biszkoptu jest najprostszą rzeczą jaka może być w pieczeniu.

Podaję stałe składniki ,a jasny biszkopt, a jeśli chcemy ciemny, dodajemy 2-3 łyżki kakao wymieszane z mąką.

Składniki:

– 6 jaj

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mąki pszennej

– pół szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubijamy  dodając po trochę cukier.

Mąki mieszamy razem, dodajemy proszek.

Do ubitej masy jajecznej na puch, dodajemy wymieszane mąki i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników.

Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. Pieczemy 20 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 30 cm rzucamy na ziemię :).

Biszkopt wtedy się ładnie wyrównuje .

 

Advertisements

One thought on “Biszkopt jasny i ciemny

  1. Pingback: Tort różany | Gotujemy z pomysłem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s