Cielęcina z beszamelem

Składniki:

-500g cielęciny

-cebula

-pół kostki masła

-4 ząbki czosnku

-sól, pieprz

Wykonanie:

Cielęcinę płuczemy , dobrze osuszamy. Najlepiej jest kupić lany kwałek od szynki. Ja kupiłam pakowane i niestey miałam w kawałkach, ale daliśmy sobie radę :).

Połowę masła topimy delikatnie, studzimy. Do masła dajemy pokrojoną w grube plastry cebulę i czosnek  nie obrany , przekrojony na połówki.

Taką marynatą nacieramy cielęcinę i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso doprawiamy solą i pieprzem, zwijamy w wałek , okręcamy nitką. Ponieważ miałam dość nie foremne mięso , włożylam do siatki. Zresztą każde mięso można włożyć, potem się ładnie kroi na plastry.

20160521_104107

Mięso obsmażamy na reszcie masła z każdej strony na rumiano. Dodajemy masło z cebulą i czosnkiem z marynaty. Wstawiamy przkryte do nagrzanego piekarnika do 130 st. Pieczemy powoli 1-2 godziny.

Podajemy z beszamelem, przepis tu.

20160521_140259

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s