Maślany dorsz z chrupiącymi warzywami

Składniki:

-400g dorsza świeżego

-sól, pieprz

-suszone pomidory w torebce

-masło klarowane

-kilka gałązek jarmużu

-większa marchew

-2 szalotki

-ćwiartka papryki żółtej

-łyżka soku z cytryny

-olej

Wykonanie:

Rybę płuczemy , suszymy, posypujemy solą, pieprzem, pomidorami. Masło topimy i na gorące dajemy rybę. Pieczemy z dwóch stron po 3 minuty.

Liście jarmużu obrywamy, żeby nie bylo twardego środka, porzadnie płuczemy i dokładnie suszymy.Rozgrzewamy olej, wrzucamy jarmuż dosłownie na 3 minuty, ciągle mieszajać i obracajać. Na sam koniec, dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny.

Marchew obieramy i kroimy ukośnie na grubsze plastry, wrzucamy na wrzątek na 6 minut.

Na oleju blanszujemy szalotkę, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i obgotowaną marchewkę. Dusimy 5-7 minut.

Wszystkie warzywa powinny być chrupiące.

Na przygotowany jarmuż kładziemy delikatnie rybę i podajemy z warzywkami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s