Pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki:

-500g łopatki wieprzowej

-cebula

-ząbek czosnku

-sól, pieprz

-jajko

-mąka

-600 g małych pieczarek

-cebula

-pół kostki masła

-250 ml śmietany 30%

-sól, pieprz, vegeta

Wykonanie:

Łopatkę mielimy. Cebulę kroimy drobno i szklimy na oleju, dodajemy do mięsa, mieszamy. Czosnek zmiażdżony, jajko, przyprawy i 3-4 łyżki wodydodajemy do masy i porządnie mieszamy.

Mokrymi rękami formujemy kuleczki, obtaczamy w mące i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Wody dajemy nie za dużo- tyle , żeby były przykryte pulpety. Zawsze można dodać póżniej, żeby było więcej sosu.

20160425_234539

Pieczarki płuczemy, wrzucamy do rondla, odparowujemy.

Cebulkę smażymy na maśle na złoto, dajemy do pieczarek i smażymy tyle ,żeby lekko zbrązowiały.

20160425_234954

Dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy chwilę gotując. Następnie przelewamy do pulpetów i gotujemy 5 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy mąką.

Pulpety można podawać dosłownie ze wszystkim.

20160426_175254

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s