Ciasto szwarcwaldzkie

Kiedyś robiłam tort szwarcwaldzki, a dziś zrobiłam ciasto.

Sprawa różni się tylko ciastem i wykończeniem.

Zamiast biszkoptu,robimy ciasto.

Składniki:

-150g masła

-150g cukru

-150g czekolady

150g mąki

-6 jajek

-łyżeczka proszku do pieczenia

-szczypta soli

Masa wiśniowa:

-1 litr wiśni w syropie

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-50 ml likieru wiśniowego lub wódki

Krem:

-500ml śmietany 30%

-fix do śmietany

-2 łyżeczki żelatyny

-4 łyżki cukru pudru

-kilka kropel olejku migdałowego

Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. lekko studzimy.

Jajka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i wlewamy masę czekoladową.

Ciasto wylewamy do foremki, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 st. i pieczemy ok. 40 minut.

Przekrawamy na trzy części, ponczujemy likierem wiśniowym.

Wiśnie odsączamy na sitku. Pół szklanki soku z wiśni zostawiamy do pączowania.

Resztę soku gotujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną soku i likierem. Gotujemy 1 minutę.

Dodajemy wiśnie i studzimy.

Śmietanę ubijamy, dodajemy fix i wcześniej przygotowaną płynną żelatynę. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.

Przygotowujemy poncz: do soku z wiśni dodajemy kieliszek wódki lub likieru.

Przekładamy ciasto:

-ciasto, kisiel z wiśniami, śmietana , ciasto itd….

Wykańczamy śmietaną, boki posypujemy startą czekoladą, górę dekorujemy wiśniami i czekoladą.

20160326_083148

 

Advertisements

2 thoughts on “Ciasto szwarcwaldzkie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s