Zupa czosnkowa-krem

Składniki:

-3 ziemniaki

-2 łyżki masła

-pietruszka mała

-kawałek pora

-mała cebulka

-4-5 ząbków czosnku

-2 plastry boczku lub szynki suchej

-1 l bulionu lub rosołu

-sól, pieprz

-pół szklanki śmietany

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy drobno i dusimy na maśle  z cebulką 15 minut. Dodajemy szynkę,

20160320_121052

drobno pokrojony por i pietruszkę. Jak warzywa są już miękkie, zalewamy bulionem, dodajemy czosnek i doprawiamy dość ostro.

Ugotowaną zupę miksujemy na gładką masę, dolewamy śmietanę.

20160320_124437

Podajemy z zieloną pietruszką i grzankami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s