Makaron zapiekany z boczkiem i kurczakiem

Składniki:

-500g makaronu penne

-2-3 plastry boczku

-3 udka z kurczaka

-200g pieczarek

-2 cebule

-3 łyżki przecieru pomidorowego

-1 łyżka mąki

-pół szklanki białego wina

-półtorej szklanki bulionu

-sól, pieprz

-kilka listków bazylii

-do posypania- 3/4 szklanki bułki tartej wymieszanej z czerwoną papryką

-oliwa

Wykonanie:

Boczek kroimy w kostkę i opiekamy na rumiano.

Udko przekrawamy na pół, wyjmujemy kości , solimy i opiekamy też na rumiano na tłuszczu po boczku.

Cebulkę kroimy w piórka, smażymy na tym samym tłuszczu, dodajemy pokrojone we ćwiartki pieczarki.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, podlewamy winem, dosypujemy powoli mąkę i szybko mieszmay , na koniec wlewamy bulion.

Mieszamy dokładnie, układamy na sosie udka, posypujemy boczkiem, dajemy pieprz i sól. Ze solą ostrożnie , bo boczek może być słony.

20160316_201306

Makaron gotujemy al dente, wsypujemy na sos z mięsem , delikatnie mieszamy.

20160316_202757

Posypujemy bułką tartą wymieszaną z papryką polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnia do 190 st.

20160316_21152520160317_064319.jpg

Pieczemy 20 minut.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s