Tort szwarcwaldzki

Orginalny tort szwarcwaldzki jest na bazie ciasta ucieranego z masłem. Ja jednak wolę na biszkopcie ponieważ jest lżejszy jak na tort wypada.

Składniki:

Biszkopt:

-6 jaj

-szklanka cukru

-szklanka mąki pszennej

– pół szklanki mąki ziemniaczanej

-2 duże łyżki kakao

-łyżeczka proszku do pieczenia

Masa wiśniowa:

-1 litr wiśni w syropie

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-50 ml likieru wiśniowego lub wódki

Krem:

-500ml śmietany 30%

-fix do śmietany

-2 łyżeczki żelatyny

-4 łyżki cukru pudru

-kilka kropel olejku migdałowego

Wykonanie;

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao oraz szczyptę soli . Przesiewamy.

Do ubitych jaj wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 25 minut.

20160218_203449

Po upieczeniu z wysokości 30 cm rzucamy na ziemię. Studzimy. Kroimy na 3 części.

20160218_214138

Wiśnie odsączamy na sitku. Pół szklanki soku z wiśni zostawiamy do pączowania.

Resztę soku gotujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną soku i likierem. Gotujemy 1 minutę.

Dodajemy wiśnie i studzimy.

20160218_204503

Śmietanę ubijamy, dodajemy fix i wcześniej przygotowaną płynną żelatynę. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.

Przygotowujemy poncz: do soku z wiśni dodajemy kieliszek wódki lub likieru.

Przystępujemy do przekładania.

Na spód ciasto, ponczujemy, na to masę wiśniową, śmietana, ciasto/ponczujemy/ itd.

20160218_220103

Cały tort powinien być wykończony śmietaną i wiśniami.

I znowu  odbiegłam od przepisu, ponieważ tort jechał daleko i bałam się o śmietanę więc wykończyłam masą cukrową.Przepis tu

20160219_211637

A tak wygląda w przekroju.

20160220_125502

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s