Golonko pieczone

Tym razem zrobiłam golonko pieczone, a właściwie confit- wyśmienite, rozpływa się w ustach.

Składniki:

-golonko wieprzowe tylne

-sól, pieprz

-kmin rzymski- 1 łyżka

-papryka czerwona- 1 łyżeczka

-ziele angielskie- 5 ziaren

-liść laurowy- 3  szt

-3 ząbki czosnku

-3 duże cebule

-pół kostki smalcu lub oleju

-1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Golonko dokładnie czyścimy, płuczemy.

Do oleju dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dokładnie nacieramy golonko.

Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

20160218_212248

Smalec rozgrzewamy na patelni i obsmażamy golonko na rumiano z każdej strony.

Następnie zlewamy tłuszcz z pieczenia do gęsiarki, wkładamy golonko, posypujemy cebulą pokrojoną w wiórka, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 100 st.

Golonko pieczemy w zależności od wielkości ok.4 godzin na wolnym ogniu. Mięso od czasu do czasu podlewamy sosem i obracamy.

20160220_084240

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s