Piernik

Składniki:

-500g mąki

-250g miodu

-1/3 szklanki cukru

-1/3 szklanki bardzo mocnej kawy lub 2 łyżki kakao

-1/3 szklanki mleka

-100 g margaryny

-torebka przyprawy do piernika

-2 jaja, 1 żółtko

-1,5 łyżeczki sody

-powidło

Wykonanie:

W rondelku topimy margarynę, dodajemy cukier, miód, studzimy.

Do przesianej mąki dodajemy sodę, mieszamy, wlewamy stopioną margarynę i resztę składników. Dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin aby ciasto dojrzało. Ciasto jest dość rzadkie.

20151220_204238

Ciasto przekładamy do wysmarowanych foremek keksowych, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok.170-180 st.

40-50 minut.

Upieczone pierniki odstawiamy na 3-4 dni w chłodne miejsce.

20151220_223611

Następnie przekrawamy na pół przekładamy powidłem, lukrujemy i dekorujemy.

20151223_111615

Piernik ten jest bardzo smaczny , nie wysycha, im dłużej jest tym lepiej smakuje .

20151223_112812

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s