Babeczki kokosowe

Składniki:

-pół kg mąki

-250g margaryny

-150g cukru

-cukier waniliowy

-2 jajka

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

-150g wiórek kokosowych

-4 łyżki kaszy manny

-2 szklanki mleka

-1/2 szklanki cukru

-3 żółtka

-100g masła

Polewa:

-1/2 kostki margaryny

-1/2 szklanki cukru

-4 łyżki kakao

-2 łyżki wody

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieśc ciasto. 1/3 ciasta rozwałkowac, wyciąc 30 krążków szklanką lub foremką na babeczki.

Pozostałym ciastem wylepiamy wysmarowane foremki. Łatwiej jest jednak rozwałkowac ciasto i wykrawac foremką krążki, wtedy wylepiamy już gotowym krążkiem.

Do rondla wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy masło, cukier. Gotujemy.

20151223_095521

Kaszkę mieszamy z resztą mleka, wlewamy do rondla, mieszamy i chwilę gotujemy aż zgęstnieje.

Na koniec dodajemy kokos i znowu gotujemy 2 minuty. Na końcu dodajemy żółtka. Mieszamy, studzimy.

20151223_100509

Zimny krem nakładamy do babeczek, przykrywamy krążkami, brzegi dociskamy , żeby połączyc ciasta.

20151223_175438

Pieczemy ok. 25 minut.

20151223_190654

Wystudzone dekorujemy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s