Bigos świąteczny

Bardzo dawno nie robiłam bigosu, chociaż kapustę uwielbiam pod każdym względem. Dlatego też tym razem postanowiłam na świeta między innymi zrobić porządny bigos. Już jest zamknięty w słoikach i czeka :).

Składniki:

-1 kg kapusty kiszonej

-mała główka kapusty świeżej

-4 cebule

-kostka smalcu

-300g boczku wędzonego

-800g łopatki / mięso może być mieszane/

-3 laski kiełbaski/ dowolnej/

-pół kg pierczarek

-kilka suszonych grzybków

-kilka suszonych śliwek

-przecier pomidorowy

-sól, pieprz

-pieprz ostry paprykowy

Wykonanie:

Wcześniej moczymy kilka grzybów suszonych.

Białą kapustę  szatkujemy, wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy 10 minut odcedzamy.

Kiszoną kapustę zalewamy zimną wodą i stawiamy do gotowania. Jeśli jest długa, trzeba pokroić na mniejsze części.

20151220_142014

Mięso kroimy na małe kawałki, obsmażamy na patelni ze smalcem, wrzucamy do kiszonej kjapusty. Tak robimy po kolei ze wszystkimi produktami, po kolei dorzucamy do kapusty.

20151220_143302

Potem smażymy boczek pokrojony w kostkę i  kiełbaskę.

20151220_142240

.Pieczarki kroimy na ćwiartki , odparowujemy i obsmażamy na rumiano.

Cebulkę kroimy w grubszą kostkę, dokładamy pokorojone grzybki suszone, i kilka pokrojonych . śliwek .

20151220_145822

Dodajemy ugotowaną białą kapustę, mieszamy , dolewamy wody tyle, żeby kapusty były przykryte. Doprawiamy i gotujemy ok.20 minut.

20151220_152708

Trzeba sprawdzać, żeby kapusta zarówno kiszona jak i biała się nie rozgotowały. Lepiej jak jest twardsza.

Na koniec , na patelnię dajemy 2 łyżki smalcu, dodajemy słoiczek przecieru, przesmażamy, zalewamy wodą i wlewamy do gara.

20151220_152712

Dokłądnie mieszamy i gotujemy 5 minut.

20151220_160845

Gorące nakładamy do słoików. Taki bigos może stać miesiąc.

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s