Wędlina domowa z szynkowara

I przyszedł czas na mnie. Kupiłam szynkowar i zaczynamy jeść zdrowo.

Wszyscy zachwalają i mają rację. Wiem jakie mięso  kupuję a więc wiem co jem. Przepisy są różne, a ja myślę, że każdy przepis jest dobry :).

Składniki:

-800g łopatki wieprzowej

-sól peklowa

-pieprz, majeranek

-2 ząbki czosnku

-5 łyżek wody

-łyżeczka cukru pudru

Wykonanie:

Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu. Lekko obijamy mięso tłuczkiem.

Dodajemy przyprawy. Masujemy mięso, pod koniec wlewamy wodę i dalej masujemy.

20151028_203153

Następnie ciasno układamy mięso we worku, zakręcamy tak, żeby nie pozostało tam powietrze. Zakręcamy pokrywką ze sprężyną.

Wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie, szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy gorącą wodą do wysokości szynkowara.

20151030_214902

Gotujemy, a raczej parzymy w tm.80-90 st. przez 2 godziny.

Studzimy w zimnej wodzie, wkładamy na 12 godzin do lodówki.

20151031_150948

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s