Śledzik marynowany z sałatką

Składniki:

– 4-5 śledzi matjas

Na marynatę: 2 szklanki wody,4 łyżki octu, łyżeczka soli,pieprz,liść laurowy, 4 zierenka ziela angielskiego

-jabłko twarde

-migdały w płatkach

-jajko

-olej

Na sałatkę:

-2 łodygi selera naciowego

-czerwona cebula

-średni ogórek świeży

-ogórek konserwowy

-łyżka kaparów

-garść pietruszki zielonej

-mały jogurt naturalny

-łyżka majonezu

sól, pieprz

Wykonanie:

Marynatę zagotować, wystudzić.

Śledzie zalewamy marynatą dzień wcześniej i zostawiamy w lodówce.

Jabłko kroimy na plastry, obtaczamy w jajku i płatkach migdałów. Pieczemy na wolnym ogniu z każdej strony na złoty kolor.

20151020_195627

Pieczemy powoli, żeby jabłko zmiękło, ale trzeba uważać, żeby migdały się nie przypaliły. Studzimy.

20151020_194902

Seler kroimy bardzo cienko, resztę składników w drobną kostkę.

20151020_193514

Doprawiamy, dodajemy jogurt i majonez.

20151020_194028

Śledzie dajemy na sitko, żeby dobrze obciekły z marynaty.

20151020_195342

Na ułożone jabłka dajemy śledzie, na wierzch sałatkę.

20151020_203200 20151020_203358

Można też dodać masę z wątróbki lub fois gras.Przepis tu

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s