Ciasto czekoladowe z sosem karmelowym

Ciasto pyszne , bardzo pulchne. Podajemy na ciepło z gorącym sosem.

Składniki:

–  250g śliwki suszonej

–  łyżeczka sody

–  185g mąki

–  pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia

–  125 g masła

–  2 jajka

–  125 g drobnego cukru

– 125 g gorzkiej czekolady

Sos:

– 125 g masła

–  125 g cukru trzcinowego

–  125 g śmietanki 30%

–  wanilia

Wykonanie:

Śliwki kroimy na mniejsze części ,zalewamy połową szklanki, gotujemy 3 minuty. Dodajemy sodę i studzimy.

20150805_233420 — kopia 20150806_000029

Masło, cukier i jajka ucieramy na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem.

20150806_002019

Dodajemy ostudzone śliwki.

20150806_002323 20150806_002429

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, ostudzoną dodajemy do masy i wylewamy na brytfannę 25×25.

20150806_002505 20150806_002721

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy ok.40- 45 minut.

20150806_012254

W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki, ciągle mieszając. dodajemy wanilię.

20150806_173415 20150806_173559

Ciepłe ciasto polewamy sosem.

20150806_182400

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s