Faszerowany filet z indyka

Składniki:

– 1 kg fileta z indyka

– 300g mięsa/ cielęcina, wieprzowe lub indyk- do farszu/

– sól, pieprz,

– ząbek czosnku

– małe jajko lub pół dużego

– olej , masło

Wykonanie:

– Filet płuczemy, rozkrawamy tak, żeby mięso stanowiło jeden płat. Posypujemy, pieprzem, solą.

Mięso na farsz mielimy, dobrze doprawiamy , dodajemy jajko, mieszamy długo, aż będzie kleiste. Można dolać łyżkę wody.

Na rozłożony płat mięsa, rozkładamy farsz, zwijamy roladę. Mięso owijamy grubą nitką lub wkładamy do specjalnej siatki.

Opiekamy na oleju z każdej strony na rumiano.

Dodajemy masło przykrywamy. Po chwili podlewamy szklanką wody i dusimy ma małym ogniu od 30-40 minut, co jakiś czas obracając.

20150704_124143

Po całkowitym ostudzeniu ściagamy nitki i kroimy w plastry. Najlepiej zrobić dzień wcześniej.

20150706_203424

Świetnie smakują z sosem pieczarkowym.

20150706_204008

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s