Łosoś z warzywami z sosem cebulowym

Jednak najlepszą rybą dla mnie jest łosoś, więc robię go na różne sposoby. Nie dość, że ryba jest zdrowa, to bardzo szybko danie ląduje na stole, ponieważ nie wymaga

długiego przygotowania.

Składniki:

– duży kawał łososia ze skórką

– marchew, cukinia seler naciowy, może być biała i czerwona rzepa, koper włoski

– olej

– cebula

– 2 łyżki masła

– pół szklanki białego wina

– 3/4 szklanki śmietany 30%

sól, pieprz, sok z cytryny

– zioła prowansalskie

– kilka listków bazylii

Wykonanie:

Łososia płuczemy, suszymy w ręczniku, nacieramy solą, skrapiamy cytryną, posypujemy ziołami i smażymy na silnym ogniu na oleju na skórce.

20150627_124937

Ryba ma być upieczona do 1/3 wysokości i skórka rumiana i chrupka.

20150627_133841

Marchew, cukinię,seler, kroimy dowolnie, dusimy na oleju ok. 10 min, doprawiamy solą, pieprzem.

20150627_12503820150627_133830

Na warzywa kładziemy łososia skórką do góry, przykrywamy patelnię i razem dusimy 10 minut.

20150627_130546

Na maśle smażymy pokrojoną cebulkę, podlewamy winem, dodajemy przyprawy, redukujemy .

Dodajemy śmietanę, gotujemy do zagęszczenia sosu, przyprawiamy do smaku.

20150627_134926

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s