Truskawki w syropie

I znowu zaczynamy przygotowania do zimy. Pierwsze pojawiły się truskawki. Ja robię bardzo prosto, zasypuję cukrem truskawki, przesmażam i po robocie. Mogę użyć do ciasta , deserów, kompotów itp.

Składniki:

– 5 kg truskawek

– 2 kg cukru

– 1 kg cukru żelującego

Wykonanie:

Truskawki, obieramy z szypułek, płuczemy w misce, dajmy na sitko , do wysuszenia z wody.

20150615_175826

 

Następnie przekładamy do dużego garnka, wsypujemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy od czasu do czasu mieszając łyżką drewnianą.

20150615_182933

.Od chwili zagotowania podgrzewamy jeszcze ok.10 minut. Na koniec dodajemy cukier żelowy, gotujemy  5min.

20150615_195808

Gorące truskawki nakładamy do suchych słoików i pasteryzujemy 10 minut.

20150616_23522420150616_235916

Ponieważ z truskawek robi się bardzo dużo soku, więc część wytworzonego soku z truskawek zlewamy do małych słoiczków i też pasteryzujemy. Będzie jak znalazł na zimę :).

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s