Zupa szczawiowa

Zupę szczawiową robię raz może dwa w roku.  Ale w tym roku pewnie będzie więcej, bo nazbierałam dużo szczawiu 🙂

Bardzo prosta zupa, może być podawana z jajkiem i ziemniakiem.

Składniki:

– 1,5 litra rosołu  lub bulionu

– 200-300g świeżego szczawiu

– 4-5 ziemniaków

– sól, pieprz, szczypta cukru

– pół szklnaki śmietany

– 2 żółtka

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy 5 minut, odcedzamy wodę. Do rosołu lub bulionbu przekładamy ziemniaki i pokrojony szczaw, gotujemy 10 minut.

20150601_221454

Studzimy, część ziemniaków wyjmujemy,  blendujemy. Dodajemy przyprawy. Żółtka mieszamy ze śmietaną i hartujemy gorącą zupą. Zagotowujemy.

Podajemy z jajkiem i resztą ziemniaków

20150601_224851.

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s