Łosoś zawijany w bekonie

Łosoś zawijany w bekonie lub boczku z sosem,  na bazie ziemniaków i selera naciowego- czemu nie.

Składniki:

– pół kg łososia

– paczka bekonu, szynki lub boczku

– 5 ząbków czosnku

– 2 łyżki masła

– olej

– sól , pieprz

– sok z cytryny

– mąka

– 3 ziemniaki

– 4-5 łodyg selera naciowego

– 2 szalotki

– natka pietruszki

Wykonanie:

Ząbki czosnku kroimy w plastry, smażymy na oleju na złoto, wyciągamy na talerzyk.

20150601_205610

Łososia płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek włókien,skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem.

20150601_210307 20150601_210325

Kawałki łososia zawijamy w plastry, obtaczamy w mące i smażymy na oleju po czosnku z każdej strony na rumiano. Przykrywamy i dusimy 10 minut.

20150601_210329 20150601_21075720150601_210959

Szalotki, dusimy na maśle , dodajemy pokrojone w  kostkę ziemniaki i seler naciowy, podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy do miękkości ok.15 minut.

20150601_204647(0)

Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy. Studzimy i blendujemy na gładką masę.

Na sosie układamy roladki, posypujemy złotym czosnkiem i natką.

20150601_215214

Podajemy z ryżem z curry.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s