Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Składniki:

– 5 dkg drożdży

– pół  szklanki cukru

– cukier waniliowy

– 1/3 szklanki oleju

– 1/3 szklankli mleka

– 3 jajka

– szczypta soli

– 2 szklanki mąki

– olejek waniliowy

Wykonanie:

To ciasto jest na brytfankę 24×24, a na dużą trzeba zwiększyć objętość dwa razy.

Do miski dajemy rozkruszone drożdże, posypujemy cukrem zwykłym i wanliowym,

20150523_214009

 

na to wlewamy roztrzepane jajka, mleko i na wierzch wsypujemy przesianą szklankę mąkę.

20150523_214702

Nie mieszamy, przykrywamy ścuereczką i wkładamy do lodówki na noc.

20150523_214741

Następnego dnia mieszamy, dodajemy szklankę mąki, szczyptę soli, zapach waniliowy.

20150524_104111

 

Łączymy wszystko drewnianą łyżką, wykładamy na brytfannę, układamy owoce i posypujemy kruszonką.

20150524_104817

Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 1 godz. w tm. 150 st.

20150524_105349

 

Kruszonka:

– 200 g mąki

– 80 g cukru pudru

– 120 g miękkiego masła

Wszystkie składniki łączymy, powinny być sypkie.

Można dać pół na pół mąki tortowej i krupczatki.

20150524_105301

Jeśli chcemy , żeby ciasto było słodsze, można też polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

20150524_142138

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s