Bitki wołowe w sosie własnym

Składniki:

– 1 kg pieczeni wołowej

– 4-5 cebul

– sól, pieprz

– łyżka mąki

– olej

– 2 łyżki smalcu

Wykoananie:

Pieczeń kroimy w plastry, ubijamy z każdej strony.

20150518_201104

 

Nie należy bardzo rozbijać mięsa, żeby nie narobić dziur.

20150518_201357

Cebulę kroimy w wiórka. Do dużego rondla albo gęsiarki dajemy smalec, topimy , dodajemy cebulę i lekko rumienimy.

20150518_202427(0)

Na oleju obsmażamy z każdej strony plastry mięsa. Przekładamy do rondla z cebulą. I tak kolejno. Dodajemy sól, pieprz.

Cebulę mieszamy tak, żeby mięso było przełożone tą cebulką. Po 10 minutach wszystko podlewamy wodą . Mięso ma być przykryte wodą.

Zmniejszamy ogień, najlepiej podłożyć podkładkę, przykrywamy rondel i dusimy ok godziny, od czasu do czasu przekładając mięso.

Na koniec rozrabiamy mąkę z wodą i zalewamy sos.

Podajemy z młodymi ziemniaczkami.

20150521_203739

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s