Dorsz w sosie koperkowym

Składniki:

– pół kg świeżego dorsza

– 2 łyżki soku z cytryny

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie

– mała ceulka

– mały ząbek czosnku

– olej

– pęczek kopru

– szalotka

– 2 łyżki masła

– 200 g śmietany 30%

sól, pieprz, vegeta

Wykonanie:

Rybę płuczemy, wycieramy do sucha papierem.

20150403_145925

Dajemy sól, pieprz, zioła,czosnek,  nacieramy. Skrapiamy sokiem, na wierzch dajemy pokrojoną w piórka cebulkę, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

20150403_150645

Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy rybę, na wierzch dajemy cebulkę i smażymy z każdej strony , delikatnie przewracając, ponieważ dorsz się rozdziela na płaty. Potem przykrywamy i dusimy chwilę. Całość pieczenia jest krótka, żeby nie wysuszyć ryby- do 20 minut.

Na maśle blanszujemy bardzo drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy pokrojony koper, zalewamy śmietaną, dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy, żeby zredukować sos.

20150403_161136

Podajemy z opieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym.

20150403_160135

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s