Pasztet

Ostatnio podawałam przepis na pasztet, ten niczym sie prawie nie różni. Nie ma w nim tylko polędwiczek i  jest delikatniejszy, bo pieczemy go , a raczej gotujemy w kąpieli wodnej. Na sam koniec dajemy na pół godziny do piekarnika.

Składniki:

– 800 g mięsa mieszanego/ łopatka, indyk/

– 200 g surowego boczku lub podgarla lub słoniny

– 200 g wątróbki drobiowej

– marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora

– ziele angielskie, liść laurowy

– 2 duże cebule

– ząbek czosnku

– 4 jajka

– sól, pieprz

–łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Mięso gotujemy z warzywami, zielem i liściem do miękkości.

Boczek lub słoninę dusimy razem z cebulą/ pokrojoną w ósemki/ i wątróbką pół godziny.

Ostudzone mięso, słoninę z cebulą i wątróbką,  , marchew, pietruszkę mielimy na gęstym sitku.

Dodajemy przyprawy, jajka i wyrabiamy ręką na masę.

Okrągły rondel smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę na pasztet, wyrównując.

20150403_195423

Wkładamy do większego garnka, podlewamy wodą do 3/4 wysokości. Rondel z pasztetem przykrywamy pokrywką i ten z wodą również. Gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny.

20150403_200300

Następnie wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na pół godziny.

Chodzi o to, żeby się nieco zrumienił.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s