Kaczka nadziewana cielęciną, pieczona w cydrze

Cóż pisać? Rewelacja. Oczywiście trochę pracy jest, ale jak się dobrze zorganizuje, to nie jest tak żle :).

Poza tym nie bójmy się korzystaćw naszej polskiej kuchni z nowych  przypraw, dają one niepowtarzalny smak.

Żeby już było luksusowo 🙂 , wyluzowałam kaczkę czyli wyciągnęłam wszystkie kości. Zawsze to robiłam z kurczakiem , bno u mnie nie lubią się bawić z kościami. Ja staram się nie rozcinać wzdłuż mostka, jak to większość robi. Naprawdę się da, a ładniej wygląda i nie pęka.

Składniki:

– kaczka ok. 2 kg

–  łyżeczka kardamonu

– łyżeczka gałki muszkatołowej

– pół łyżeczki cynamonu

– kilka goździków

– łyżka świeżo zmielonej soli  morskiej

– łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego

– pomarańcza

– koper włoski

– szklanka cydru

– ok. pół kostki masła

– chilli

Nadzienie:

– pół kg cielęciny

– 1 kajzerka

– 1 jajko

– ząbek czosnku

– sól, pieprz

– 5-6 owoców sszonych moreli

Wykonanie:

Kaczkę myjemy, odcinamy szkrzydła, szyję, wycinamy nadmiar tłuszczu , luzujemy.

20150403_182845 20150403_184551

Wszystkie przyprawy łaczymy i nacieramy nimi kaczkę, w środku również. Odkładamy do lodówki, najlepiej na noc.

20150403_185558 20150403_185836

Kajzerkę moczymy we wodzie, cielęcinę mielimy razem z bułką i czosnkiem. Dodajemy wcześniej namoczone i pokrojone w kostkę morele, jajko , sól, pieprz.

20150404_144806 20150404_144817(0) 20150404_145325

Wyjmujemy kaczkę z lodówki, najpierw zaszywamy otwory szyji i skrzydeł, żeby nam farsz nie uciekał.

20150404_150903

Wkładamy farsz, zaszywamy .

20150404_151430

Całą kaczkę porządnie nacieramy masłem, posypujemy delikatnie chilli i wkładamy do wysmarowanej masłem gęsiarki.

20150404_151810

Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry pomarańczę i koper włoski.

20150404_152618 20150404_152807

Przykrywamy i pieczemy w piekarniku ok.2,5 – 3 godzin w tm. 180 st. Co jakiś czas zaglądamy i podlewamy sosem.

Jak już ładnie się roztopi masło, dolewamy cydr.

W połowie pieczenia należy delikatnie obrócić na drugą stronę.

Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę i ładnie rumienimy.

20150404_191614

Jak ostygnie wyciągamy wszystkie nitki.

20150406_143426

Dobrze jest zrobić kaczkę dzień wcześniej. Jest na wszystko czas i lepiej się kroi.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s