Pychotka

Składniki:

– 4 jajka

– 100g cukru pudru

– 250g  mąki

– łyżka płaska proszku do pieczenia

– 2-3 łyżki śmietany gęstej

– kostka margaryny

– 200g orzechów włoskich

– cukier waniliowy

– szklanka cukru  ( do piany)

– powidło lub dżem

Masa:

– 1/2 l mleka

– 5 łyżek cukru

– 2 żółtka

– 1 jajko

– 2 łyżki cukru

– 2 łyżki mąki pszenej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– kostka masła

Mleko gotujemy z cukrem.

Żółtka z jajkiem i cukrem rozcieramy, dodajemy mąki, płynną masę wlewamy na gotujące się mleko.

Szybko mieszamy, żeby połączyć, około 1 – 2 minut gotujemy.

Studzimy i ucieramy z masłem.

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną na puch. Dodajemy mąkę połączoną z proszkiem , mieszamy , dodając po łyżce śmietany.

Ciasto dzielimy na pół wykładamy na dwie brytfanny wyłożone papierem .

20150402_221226

 

Wierzch ciasta smarujemy powidłem, przykrywamy ubitą pianę z 4 białek i szklanki cukru.

20150402_221230 20150402_221815

Pianę posypujemy rozdrobnionymi orzechami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st.

20150402_222101

Pieczemy 25 minut.

Po wystudzeniu, przekładamy masą i wkładamy do lodówki.

20150403_233222 20150403_233211

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s