Parówki z cebulką w sosie własnym

Kiedy kupię za dużo parówek i już nie mam na nie ochoty, to coś robię z nimi , żeby smacznie zjeść. Dobre są w cieście półfrancuskim lub francuskim zapiekane z serem albo równie dobry przepis na parówki w sosie.  Jest to danie , do którego można wszystko wrzucić,  bez przesady 🙂 , ale prawie. Doprawione zasmażką, podane z białym pieczywem, pycha.

Składniki:

– pół litra bulionu

– 5 parówek

– 4 szalotki lub 2 cebulki

– 200 g pieczarek

– mała papryka czerwona

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz, maggi

– łyżka mąki

– łyżka masła

– szczypta chilli

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w ćwiartki, wrzucamy na roztopione masło, blanszujemy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki parówki, paprykę i pieczarki.

 

Zalewamy bulionem, dodajemy odrobinę przypraw, gotujemy 10 minut.

100_5503

Na koniec robimy zasmażkę:

Do roztopionego masła dajemy mąkę, szybko mieszamy i smażymy, żeby się lekko zezłociła, zalewamy pomału zimną wodą ciągle energicznie mieszając, żeby rozprowadzić szybko grudki. Zasmażka ma być lekko płynna. Wlewamy do parówek, zagotowujemy. Można wsypać garść zielonej pietruszki lub kopru.

100_5516

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s