Czekoladowe skorupki z kremem

Deserek na niedzielę, niby prosty, ale… już raz robiłam i nie wyszło :(.

Czekolada się tak przykleiła do balonów, że cała się skruszyła jak chciałam rozdzielić. Nie dałam za wygraną i spróbowałam jeszcze raz. Poczytałam trochę i ktoś dał dobrą radę.

Balony trzeba posmarować oliwą, tak samo talerz na którym je będziemy układać.

Składniki:

– czekolada – przynajmniej 60% kakao

– 250g serka mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

– pomarańcza lub cytryna

– kolorowe sosy

– kilka balonów

– olej

Wykonanie:

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Nie może być gorąca bo pękną balony.

Baloniki myjemy z wierzchu, dmuchamy, wiążemy i smarujemy oliwą do połowy, a następnie maczamy w czekoladzie. Talerz duży też smarujemy oliwą, łyżeczką robimy plastrek, do którego przyklejamy balonik.

20150328_102128

Nie musi być idealnie równe.

20150328_102747

Balony wkładamy do lodówki na godzinę, jak są już twarde, przebijamy igłą i powoli wyciągamy balonik.

20150328_112948

Serek mieszamy z cukrem, dodajemy wyciśniety sok z pomarańczy lub cytryny, mieszamy.

20150328_103515

Masę nakładamy do czekoladowych skorupek, dekorujemy sosami.

20150328_114455 20150328_114505

Znowu wkładamy do lodówki na godzinę.

Deser można również podać z lodami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s