Półkruche rogaliki z marmoladą

Składniki:

– 1 kg mąki

– 250 g masła

– szczypta soli, cukru

– 4 żółtka

– szklanka gęstej śmietamy

– 100 g drożdży

– marmolada twarda

-pół szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę siekamy z masłem , dodajemy sól, cukier, żółtka.

100_5518

 

 

Śmietanę mieszamy z drożdżami, wlewamy do mąki, wyrabiamy.

100_5521 100_5524

Ciasto wałkujemy na okrągłe placki kroimy w trójkąty. Na szerszą część nakładamy marmoladę i zwijamy, a końce łączymy ze sobą.

Białko roztrzepujemy widelcem

100_5526 100_5535

. Zwinięte rogaliki moczymy w białku, a następnie w cukrze, układamy na formie z piekarnika wyłożonej papierem w większej odległości od siebie, żeby się nie zlepiły podczas pieczenia.

Odstawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia,.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i  pieczemy rogaliki 20-25 minut na złoto.

100_5549 100_5551

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s