Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym

Wspaniałe szybkie danie. Polędwiczki mają to do siebie, że są miękkie i nie trzeba długo smażyć, więc porządne danie możemy zrobić w pół godziny.

Składniki:

– 2 grubsze polędwiczki wieprzowe

– sól, pieprz

– 3-4 łyżki masła

– ser gorgonzola

– 3 łyżki gęstej dobrej śmietany

– łyżka masła

– pieprz

Wykonanie:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i wkładamy na rozgrzane masło. Obsmażamy z każdej strony na rumiano około 5 minut.

100_5364 100_5367

 

Wyciągamy z patelni, kroimy na grube plastry i znowu wkładamy do patelni z masłem.

Obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Potem skręcamy gaz na malutki, mięso posypujemy odrobiną soli i pieprzu,  przykrywamy patelnię i dusimy 15 minut. Co jakiś czas trzeba obrócić.

100_5368 100_5371

Sos:

Do rondelka dajemy łyżkę masła, gęstą śmietanę i mieszamy aż się składniki rozpuszczą. Dodajemy rozdrobnioną gorgonzolę  i ciągle mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy pieprz i można dać szczyptę soli.

100_5372

Podajemy z puree z ziemniaków i brokułami.

100_5379 100_5383

Do ozdoby zrobiłam obsmażane plastry selera.

Seler kroimy na bardzo cieniutkie plastry,wrzucamy na rozgrzany olej, obsmażamy z każej strony poi 2 minuty.

Zwijamy w ruloniki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s