Tatar z mięsa wołowego

Składniki:

– pół kg mięsa wołowego ( polędwica lub chude miękkie wołowe)

– cebulka

– 2 średnie ogórki kiszone

– 2 łyżki siekanych grzybów marynowanych

– sól, pieprz

– oliwa

– żółtka

– ocet lub musztarda

Wykonanie:

Mięso czyścimy z włókien, mielimy.

100_5339 100_5350

Ogórki, cebulę i grzybki siekamy na bardzo drobną kostkę.

100_5352

Do mięsa wlewamy ok. 4 łyżek oliwy, dodajemy sól, pieprz i wyrabiamy porządnie widelcem ok.5 minut.

Z mięsa formujemy kulki wielkości jabłka, lekko spłaszczamy, kładziemy na talerzu, po środku robimy zagłębienie i wlewamy tam bardzo delikatnie żółtko, żeby się nie rozlało.

100_5354 100_5357

Naokoło układamy ogórek, grzybki i cebulę.

100_5356

Ostateczne mieszanie jest na talerzu i dodajemy tyle przypraw ile chcemy. Tatar ma być dość ostro przyprawiony. Ja lubię dołożyć odrobinę musztardy lub pół łyżeczki octu.

Nie szaleję również z polędwicą. Kupuję piękne chude i miękkie mięso na pieczeń z udzca.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s