Śledź po japońsku

Koniec karnawału – czas na śledzika.

Składniki:

– pół kg matiasów

– 4 cebule

– pół litra wody

– łyżka octu

– pół łyżeczki cukru

– pół łyżeczki soli

– 2 listki liścia laurowego

– kilka ziaren kolorowego pieprzu

– 3 jajka

– majonez

– sałatka jarzynowa

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo.

Dzień wcześniej przygotowujemy śledzie w marynacie.

Świeże śledzie moczymy w zimnej wodzie przez godzinkę.

100_5211

Woda, ocet i przyprawy, zagotowujemy, studzimy. Cebulkę kroimy w wiórka.

100_5215 100_5214

Do rondla na dno dajemy śłedzie, przykrywamy cebulką i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na noc.

100_5218

Na talerzu kładziemy dużą łyżkę sałatki  jarzynowej( przepis tu ) , otulamy ją śledziem. Dodajemy cebulkę naokoło. Na wierzch dajemy łyżkę płaską majonezu i na to jajko.

100_5220

I już mamy „japończyka”. 🙂

100_5221

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s