Zupa krem ze świeżych pomidorów

Nie muszę chyba pisać, że najlepsza zupa pomidorowa jest ze świeżych pomidorów.

Ponieważ kupiłam większą ilość, zrobiłam krem.

Składniki:

– 2 szklanki rosołu lub wywaru z warzywami

– 2 kg pomidorów

– 2 ząbki czosnku

– kilka listków bazylii

– sól, pieprz, vegeta

– pół szklanki śmietany 30%

– 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy czosnek, bazylię podlewamy oliwą i dusimy godzinę. Jak są już miękkie miksujemy na gładką masę z jedną marchewką i jedną pietruszką lub kawałkiem selera.

104_4834

Krem z pomidorów przelewamy do garnka, dodajemy rosół i doprawiamy. Na koniec dolewamy śmietankę.

Podajemy z grzankami.

104_4844

Advertisements

One thought on “Zupa krem ze świeżych pomidorów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s