Galaretka drobiowa

Często zostaje nam mięso z rosołu lub wywaru na zupę i nie wiemy co z nim zrobić.Ponieważ dzisiaj miałam duże skzydła z indyka więc zrobiłam    pyszną galaretkę . Jest bardzo prosta w wykonaniu, no i bez wielkich przygotowań.

Składniki:

– 2 szklanki rosołu

– mały ząbek czosnku

– mięso z rosołu

– warzywa z rosołku ( pół marchewki, pół pietruszki lub selera )

– jajko

– 2 łyżeczki zielonego groszku ( mrożonego)

– sól, pieprz,

– łyżeczka octu

– 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy połową szklanki zimnej wody i odstawiamy na pół godziny.

Do gorącego rosołu dajemy wyciśniety czosnek, przyprawy, zagotowujemy i przecedzamy przez sitko. Robimy to pomału, żeby ciemny osad z rosołu został na spodzie garnka. Dodajemy żelatynę i łyżeczkę octu. Mieszamy.

 

104_4956

Mięso kroimy na mniejsze kawałki.

 

104_4949

 

Groszek wrzucamy na wrzącą wodę gotujemy 3 minuty, odcedzamy.

Do jednakowych pojemniczków na spód dajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, po kilka ziarem groszku i pokrojone w plasterki jajko.

 

104_4947 104_4952

Na to dajemy rozdrobnione mięso i zalewamy rosołem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

104_4959

Można podać z cebulką  i oczywiście z kawałkiem cytryny lub polać odrobiną octu.

104_4963

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s